Premiérový ročník velkopavlovického GULÁŠFESTU 2014

Premiérový ročník velkopavlovického GULÁŠFESTU 2014

Fotogalerie

84365C5F-0570-4250-8454-EEFE6937FED5.jpg 84365C5F-0570-4250-8454-EEFE6937FED5.jpg
8FA5AE08-31CE-48F6-8D15-8AD08B5ABDA0.jpg 8FA5AE08-31CE-48F6-8D15-8AD08B5ABDA0.jpg
7CB14E70-82FF-41D0-A0B3-1A3B9DFBF13F.jpg 7CB14E70-82FF-41D0-A0B3-1A3B9DFBF13F.jpg
0AFBCEDF-4046-4965-BF68-5662776361F7.jpg 0AFBCEDF-4046-4965-BF68-5662776361F7.jpg
235CEA33-0C28-49F8-80B1-8BFC64A14745.jpg 235CEA33-0C28-49F8-80B1-8BFC64A14745.jpg
209833CD-9ADB-4EF7-AE17-78BA3BD64BAF.jpg 209833CD-9ADB-4EF7-AE17-78BA3BD64BAF.jpg
214028AD-7D99-4D73-86A3-DCEC84663AE3.jpg 214028AD-7D99-4D73-86A3-DCEC84663AE3.jpg
06251472-4A2F-4C5E-A428-5385768F8C26.jpg 06251472-4A2F-4C5E-A428-5385768F8C26.jpg
B1FF576F-5C4D-466D-9A24-52EFD18CD29E.jpg B1FF576F-5C4D-466D-9A24-52EFD18CD29E.jpg
B5CAC464-218E-4252-9AD4-0918030F0E6F.jpg B5CAC464-218E-4252-9AD4-0918030F0E6F.jpg
B57E8E9F-29D6-4C00-967B-F5E46765BC90.jpg B57E8E9F-29D6-4C00-967B-F5E46765BC90.jpg
BC1AC4D8-F790-4806-BDD8-5254E6F35996.jpg BC1AC4D8-F790-4806-BDD8-5254E6F35996.jpg
C8F3F93E-A5A8-4D9D-8FE2-17A446A4B66C.jpg C8F3F93E-A5A8-4D9D-8FE2-17A446A4B66C.jpg
C179AF85-BCF7-4576-AB26-B3945AC8E228.jpg C179AF85-BCF7-4576-AB26-B3945AC8E228.jpg
C715EA71-E3C0-41ED-BED1-107488EB417D.jpg C715EA71-E3C0-41ED-BED1-107488EB417D.jpg
E66360AE-2668-4856-BDFB-18D4279FFD81.jpg E66360AE-2668-4856-BDFB-18D4279FFD81.jpg
F1DF0FDD-1A7A-4C4A-80EA-737281299AB5.jpg F1DF0FDD-1A7A-4C4A-80EA-737281299AB5.jpg
F69C9E8F-BD03-46D4-A466-FE4964EB9749.jpg F69C9E8F-BD03-46D4-A466-FE4964EB9749.jpg
FA2AC301-1A04-430B-88CF-E5F2857189EF.jpg FA2AC301-1A04-430B-88CF-E5F2857189EF.jpg
FCFE097E-F166-43AC-BD9F-BB5FF609CE51.jpg FCFE097E-F166-43AC-BD9F-BB5FF609CE51.jpg

Více >>
12. května 2014
Popis

V sobotu 10. května 2014 vypuklo v 8 hodin ráno na nádvoří Ekocentra Trkmanka kulinářské pozdvižení. Jeden za druhým se pomalu dostavovaly soutěžní týmy, plni elánu do vaření gastronomické specialitky kotlíkový guláš. Pro každý tým bylo připraveno zázemí - kotel a dřevo. Protože se jednalo o první ročník, byla zadána základní pravidla - uvařit nejlepší neboli nejchutnější guláš. Pro další ročníky již pořadatelé připravují pro soutěžící rozšířená a doplňující pravidla, a pro odbornou i laickou porotu náročnější systém hodnocení.

Úplně na počátku, tedy někdy koncem roku 2013, při společných schůzkách k přípravě plánu akcí na rok 2014 byla diskuze, jaké jsou možnosti spolupráce, co může Sokol a Ekocentrum spolu pro širokou veřejnost ve Velkých Pavlovicích zorganizovat. Tělocvičná Jednota Sokol se již několik let účastní na různým místech naší republiky gulášových klání, odchází jako vítězové. Ekocentrum Trkmanka má nádherné prostory. Sokol i Ekocentrum se snaží zapojovat do svých aktivit děti, celé rodiny včetně babiček a dědečků. A tak vznikla společná akce o jejíž průběhu se chceme s Vámi se všemi podělit.

B1FF576F-5C4D-466D-9A24-52EFD18CD29E.jpg

Úderem deváté hodiny starostka spolupořadatelů Jana Václavková popřála všem soutěžícím krásný den, příjemné vaření a samozřejmě, aby ten jejich guláš byl právě ten nejlepší a tím odstartovala gulášovaření.

Od této chvíle byly jednotlivé týmy dozorovány přísným okem zkušeného šéfkuchaře a několikanásobného mistra ČR ve vaření kotlíkového guláše pana Matěje Kovácse. Zanedlouho se k němu přidal zkušený vinař i producent pan Tomáš Vican. Třetího člena odborné poroty, herce Tomáše Matonohu, sice neplánovaně zdržela nehoda na naší slavné dálnici, ale dorazil včas (zrovna hlásil kotel č. 3 že je hotov) a zaujal své místo vedle svých kolegů, se kterými ochutnával a hodnotil dle stanovených pravidel předložené voňavé výtvory našich soutěžících.

Mezitím návštěvníci zaplnili slunečně prosvícené nádvoří ekocentra a jedenáctou hodinou za podpory pana Mgr. Zemana a jeho studentky M. Havlíkové hrou na akordeony pořadatelé vyhlásili Velkopavlovický gulášfest 2014 pro veřejnost za zahájený.

Z původně avizovaných deseti kotlů bylo do soutěže zařazeno pouze devět. Všichni do přípravy toho nejlepší guláše šli naplno a s přesvědčením, že se jim to dnes podaří. Krájelo se, smažila se cibulka, chystaly se různé ingredience - výběr druhu guláše byl opravdu zajímavý a každý guláš byl nakonec jiný ale vždy velmi chutný. Všechny týmy se také pokoušely při hodnocení ovlivňovat odbornou porotu - například různými domácími specialitkami, dokonce i nabídkou perfektně vybavenou „první pomocí“.

0AFBCEDF-4046-4965-BF68-5662776361F7.jpg

Akordeony vystřídala šikovná děvčata Barunka Grůzová a Eliška Vomáčková, které svým vystoupením ještě více zpříjemnily atmosféru jak mezi návštěvníky, tak i mezi soutěžícími, potlesk se ještě dlouho rozléhal celým nádvořím. Zajímavý kulturní program doplnil svým vystoupením silák Franta Šebela, který svým umem zaujal malé i velké diváky. Silák Franta, jak si říká, se již spoustu let věnuje siláckým disciplínám, jako je například ohýbání železné tyče nejen o krk a o hlavu, ale i přes zuby nebo o ohryzek. Leckterý kovář by se od něj mohl učit. Od svého dětství má jako velký idol známého siláka a umělce Frantu Kocourka. Mimo jiné byly pro děti po celý den připraveny aktivity s malými odměnami. Nezapomnělo se ani na rukodělnou dílničku, kde se její účastníci seznámili s možností recyklace materiálů a výroby různých dílek.

Program byl na přání maminek upraven a tak se ještě před vyhlášením výsledků soutěže losovala dětská tombola - radost dětí byla i díky našemu sponzorovi veliká - děti si odnášely panenky, autobusy, letadla, včelku Máju, vysílačky, telefony a další ceny.

No a pak uzrál čas k tomu vyhlásit výsledky odborné i laické poroty.

Výsledek laické poroty a ceny vyhlásili pořadatelé:

1. místo * kotel číslo 7 * tým VELKOBÍLOVIČTÍ MYSLIVCI s kančím gulášem

2. místo * kotel číslo 1 * tým CHARLIEHO ANDÍLCI s gulášem z hovězího masa

3. místo * kotel číslo 2 * tým VLCI s gulášem z vepřového masa

Výsledek odborné poroty vyhlásily sama odborná porota s tím, že hodnocení opravdu nebylo jednoduché, každý guláš byl "jedlý" jak prohlásil porotce Matěj, což se prý pokaždé nestává. Po složitém rozstřelu došla porota ke shodě na třetí místo, ale dlouhá diskuze se vedla o první a druhé místo. Ani pořadatelé to odborné porotě neulehčili tím, že vydali prohlášení, že vítěz může být opravdu pouze jeden.

FCFE097E-F166-43AC-BD9F-BB5FF609CE51.jpg

Nakonec přeci jenom došla odborná porota ke konsensu a zde jsou výsledky

soutěžního klání premiérového ročníku Velkopavlovického gulášfestu 2014:

1. místo * kotel číslo 10 * tým SOKOL s vepřovým gulášem na švestkách

2. místo * kotel číslo 2 * tým VLCI s gulášem z vepřového masa

3. místo * kotel číslo 9 * tým RYBÁŘI s gulášem z hovězího masa

Po ukončení náročného dne jsme se utvrdili, že gastronomické festivaly se těší velké oblibě a proto se těšíme na další ročník Velkopavlovického gulášfestu 2015. Již nyní máme připraveny dalšími náměty, použijeme poznámek našich nedostatků či nových myšlenek jak vše ke spokojenosti našich návštěvníků ještě vylepšit. A samozřejmě se těšíme na naše soutěžící týmy, na naše hosty a poděkování patří taky všem, kteří nás při organizaci této premiérové akce podpořili.

Pro zajímavost uvedeme malou statistiku:

  • k uhašení žízně padlo 6 sudů piva (více se nám bohužel nepodařilo obsloužit - příští rok napravíme)
  • 3 sudy limonády
  • 70 l vína (to co se vypilo v krásných sklepech Lotrinského nemáme v evidenci)
  • cca 40 l rozlévaného nealka
  • a to co všechny zajímá - 411 platících účastníků (o neplatících a dětech bohužel nemáme přesnou informaci)
  • naše soutěžní týmy při vaření použili vepřové maso, hovězí maso, divočinu, ale i hlívu ústřičnou.

Zdroj: TIC Velké Pavlovice

Foto © 2014 Ekocentrum Trkmanka a Marek Musil

12-5-2014 EB