Nejlepší víno Modrých Hor je opravdu „Áčko“

Související objekty

TOP 30 VÍN MODRÝCH HOR 2020

Svazek obcí Modré Hory vás srdečně zve na VI. ročník certifikované soutěžní přehlídky vín tradičních odrůd mikroregionu Modré Hory ...
Více informací >>

Nejlepší víno Modrých Hor je opravdu „Áčko“

VOC Modré Hory.png VOC Modré Hory.png
logo-modre-hory2015.jpg logo-modre-hory2015.jpg
logo30vin_zmensene_250px (3).jpg logo30vin_zmensene_250px (3).jpg
6. dubna 2016
Popis

Soutěž 30 vín Modrých Hor vyhlásila výsledky 2. ročníku. O zařazení mezi 30 nejlepších soutěžilo 133 vzorků vín z této oblasti a titul absolutního šampiona si odváží cuvée Áčko z produkce Víno J. Stávek do Němčiček. Vítězná vína můžete ochutnat 16. dubna 2016 v sokolovně ve Velkých Pavlovicích na přehlídce vín s doprovodným programem, k němuž patří i komentovaná vyjížďka po Modrých Horách.

Modré Hory jsou mikroregionem, který tvoří pět obcí – Velké Pavlovice, Bořetice, Němčičky, Vrbice a Kobylí. Spojuje je pěstování modrých odrůd révy vinné, která zde má ideální půdní i klimatické podmínky. Zároveň je tento kraj protkaný folklórními tradicemi, řadou přírodních zajímavostí a památkami lidové architektury. Proto se dobrovolný svazek obcí Modré Hory rozhodl uspořádat soutěž, která pomůže zviditelnit region i oblastní vinaře. Svazek obcí se svými aktivitami snaží podpořit turistický ruch oblasti, který je do značné míry spojený s vinařskými turistickými cíli. Na pořádání akce spolupracovali s další oblastní organizací VOC Modré hory, což je sdružení vinařů, kteří produkují vína originální certifikace. Tedy taková vína, která se vyrábějí z nejtypičtějších odrůd oblasti - v jejich případě je to Frankovka, Svatovavřinecké či Modrý Portugal a hrozny pocházejí pouze z vybraných tratí. Další podmínky pro zatřídění VOC se vztahují k technologických postupům zpracování a samotným senzorickým vlastnostem vína. Soutěž 30 vín Modrých Hor byla otevřena nejen producentům vín VOC, ale všem vinařům z pěti obcí Modrých Hor.

Soutěž proběhla 29. března 2016 v sále Vinium a.s. Velké Pavlovice, odborná komise 20 degustátorů pod vedením Doc. Ing. Mojmíra Baroně, Ph.D. hodnotila bílá, červená a rosé vína. Absolutním šampionem se stalo Áčko, cuvée odrůd Rulandské bílé, Sauvignon a Tramín červený. „Dříve se odrůdy řadily podle kvality hroznů do různých tříd. Do nejlepší třídy tzv. áčkové, patřily mimo jiné také odrůdy Rulandské bílé, Sauvignon a Tramín. Právě z těchto jakostních odrůd je víno Áčko vyrobeno. Recept původního viničního cuvée je naším rodinným dědictvím a můj otec s ním získával po desetiletí úspěchy na regionálních soutěžích,“ uvádí k vítěznému vínu Jan Stávek, majitel vítězného vinařství Víno J. Stávek.

Nejen vítězná vína můžete ochutnat 16. dubna 2016 v sokolovně ve Velkých Pavlovicích, kde od 13 do 21 hodin probíhá přehlídka soutěžních vín, při níž zahraje cimbálová muzika Primáš. V sobotu i v neděli se můžete vydat také na okružní jízdu Modrými Horami. S vinařským průvodcem a s ochutnávkou vín navštívíte například rozhlednu Slunečná, kapličku U větřáka, na nejvyšším místě v okolí unikátní patrové sklepy ve Stráži Vrbice a mnoho dalšího. V sobotu ve 14 hodin se vyjíždí od sokolovny Velké Pavlovice, v neděli v 10 a 14 hodin od Víno J. Stávek z Němčiček, cena je 100 Kč. Je nutná rezervace předem. Více na www vocmodrehory cz.

Vítězná vína pro rok 2016 - ZDE

VOC Modré hory, z.s.

Je prvním apelačním systémem, který svá vína vyrábí pouze z modrých odrůd révy vinné. Povolenými odrůdami z hlediska původu a kvality jsou Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto je možné uvádět na trh červená vína po 18měsíčním zrání a mladá rosé vína. VOC Modré hory sdružuje 5 obcí, Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice. V současné době je členem 16 vinařů, hospodařících na 130 ha vybraných vinic.

Podrobné informace na www.modrehory.cz nebo www.vocmodrehory.cz

Kontakt pro média:

Referentka DSO Modré Hory

Eva Bauerová, DiS.

Mobil: + 420 774 240 425

info@modrehory.cz

Tajemník VOC Modré hory, z.s.

Pavla Škrabalová

pavla@vocmodrehory.cz