Boží milosti

Boží milosti

Fotogalerie

bozi_milosti4.jpg bozi_milosti4.jpg
bozi_milosti5.jpg bozi_milosti5.jpg
Typické tradiční obřadní pečivo pro celou Moravu, nosilo se rodičkám těsně po porodu - bylo nejen slavnostní ale také lehké a stravitelné pro matky. Doporučuji zařadit do reprezentačního menu! Znalci vína k tomuto jídlu doporučují: Muller Thurgau pozdní sběr ...
Druh jídla:
  • Dezerty
Potřebné ingredience

200 g hladké mouky

0,5 dl mléka

1 vejce

1 sáčku vanilkového cukru

1 lžíce rozpuštěného másla

trochu rumu

tuk na smažení

moučkový cukr na posypání

Postup

Na vál prosejeme mouku, uprostřed vytvoříme důlek, přidáme vejce, vanilkový cukr, rozpuštěné vlahé máslo, rum a vlahé mléko a zaděláme tužší těsto jako na nudle. Hotové těsto zakryjeme miskou a necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vyválíme tenký plát a z tvořítka z něj vykrajujeme tvary. bozi_milosti5.jpg Uprostřed nožem uděláme zářez (prořízneme po celé tloušťce) a smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku z obou stran dorůžova. Boží milosti vyndáme na papírovou utěrku, necháme okapat přebytečný tuk a obalíme je v moučkovém cukru.

Příběh receptu

...je opravdu dlouhý :-)

Komentář odborníka

Typické tradiční obřadní pečivo pro celou Moravu, nosilo se rodičkám těsně po porodu - bylo nejen slavnostní ale také lehké a stravitelné pro matky. Doporučuji zařadit do reprezentačního menu! Znalci vína k tomuto jídlu doporučují: Muller Thurgau pozdní sběr.

www.recept-recepty.cz

www.jizni-morava.cz