Bramborové lívance

Bramborové lívance

Fotogalerie

02.jpg 02.jpg
01.jpg 01.jpg
Tradiční těsto s kváskem pečené na plotně, podávané teplé, omaštěné. Na bezmasá jídla pečená nebo smažená máme všichni příjemné dětské vzpomínky.
Druh jídla:
  • Dezerty
Potřebné ingredience

2 porce:

400 g vařených brambor 200 g polohrubé mouky

200 ml mléka

sůl

30 g droždí

olej na smažení

čerstvé maliny

1 zakysaná smetana

2 balíčky vanilkového cukru

Postup

01.jpg Brambory uvaříme ve vroucí vodě, necháme zchladnout a oloupeme. Oloupané brambory jemně nastrouháme , přidáme sůl, kvásek připravený z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a trochy mouky. Do brambor a kvásku prosejeme zbylou mouku, přilijeme zbylé mléko a vypracujeme hustší těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Pak lžící vykrajujeme lívance, vytvarujeme rukou a smažíme v horkém tuku. Hotové ozdobíme zakysanou smetanou smíchanou s vanilkovým cukrem dle chuti a malinami.

Komentář odborníka

Tradiční těsto s kváskem pečené na plotně, podávané teplé, omaštěné a sypané mákem! Na bezmasá jídla pečená nebo smažená máme všichni příjemné dětské vzpomínky. Znalci vína k tomuto jídlu doporučují: plnější červené víno s lehkým zbytkem cukru z odrůd Svatovavřinecké nebo Dornfelder.

www.recept.recepy.cz

www.jizni-morava.cz