Hibernal

Hibernal

Fotogalerie

hiubernal.jpg hiubernal.jpg
Popis

Odrůda pochází z německé oblasti Rheingau. Vznikla křížením Ryzlinku rýnského a odrůdy Seibel. Kromě Německa se hojně pěstuje ve Švýcarsku, v České republice není zatím výrazněji rozšířena.

Charakteristika odrůdy

Období sklizně: Hrozny dozrávají středně pozdě, obvykle v polovině října, 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským. Průměrná cukernatost je o něco vyšší a kyseliny o 3 % nižší než Ryzlink rýnský. Každoročně lze vyrobit přívlastkové víno. Pro svoji odolnost vůči houbovým chorobám je odrůda vhodná pro integrované vinohradnictví, případně pro výrobu biovína.

Charakteristika vína

Barva: světle zelenožlutá

Vůně: jemně aromatická

Chuť: kořenitá, charakter a typ jako u Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu

Stolování:

Maso, ryby, tučnější masité pokrmy, uzené. Hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu.

Ostatní: předkrmy, sladké výběry jsou vhodné k dezertům.