Aurelius |
|
|
|
Popis
Původní moravské víno, které vzniklo v roce 1983 prací Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné. Jde o křížence odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. S rozšiřováním odrůdy do vinařských oblastí České republiky se začalo po kalamitních mrazech v roce 1985. Na ploše vinic ČR se podílí pouze 0,25%, přičemž průměrné stáří vinic činí 10 let. Nejvíce se pěstuje v mikulovské vinařské podoblasti, v zahraničí pak prakticky vůbec. Charakteristika odrůdy
Charakteristika vínaKvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širší škály. To vytváří kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského. Barva: zelenožlutá Vůně: podobná Ryzlinku rýnskému, ovocné tóny, kdoulově-lipová Chuť: plná s výraznějšími kyselinami, svěží až řízná, jemně kořenitá Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření Vhodnost ke skladování: střední až dobrá Stolování: Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty. Víno je vhodné kombinovat s následujícími sýry:
V Modrých horách se s ním setkáte:
Literatura
Tisknout |
|