Aurelius

Aurelius

Fotogalerie

aurelius.jpg aurelius.jpg
aurelius_1.jpg aurelius_1.jpg
Popis

Původní moravské víno, které vzniklo v roce 1983 prací Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné. Jde o křížence odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský. S rozšiřováním odrůdy do vinařských oblastí České republiky se začalo po kalamitních mrazech v roce 1985. Na ploše vinic ČR se podílí pouze 0,25%, přičemž průměrné stáří vinic činí 10 let. Nejvíce se pěstuje v mikulovské vinařské podoblasti, v zahraničí pak prakticky vůbec.

Charakteristika odrůdy

aurelius_1.jpgObdobí sklizně:Hrozny dozrávají středně pozdě – nejčastěji v první dekádě října. Je však ranější než Ryzlink rýnský, proto může být vhodnou odrůdou do poloh, kde se jmenované odrůdě již tak nedaří. Pravidelně poskytuje vysoké výnosy, víno je výborné kvality ryzlinkového typu, v dobrých letech dosahuje vysokou cukernatost i v přívlastkové kategorii "výběr z hroznů".

Charakteristika vína

Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širší škály. To vytváří kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského.

Barva: zelenožlutá

Vůně: podobná Ryzlinku rýnskému, ovocné tóny, kdoulově-lipová

Chuť: plná s výraznějšími kyselinami, svěží až řízná, jemně kořenitá

Ve vůni a chuti můžeme hledat: jablko, citronovou kůru, koření

Vhodnost ke skladování: střední až dobrá

Stolování: Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.

Víno je vhodné kombinovat s následujícími sýry:

  • tvrdé ovčí sýry - Pecorino, Manchego, Kefalotiri…
  • sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…
V Modrých horách se s ním setkáte:
  • Vinařství Baloun Aurelius - pozdní sběr 2009 (diplom z International Wine Challenge London 2010)
Literatura
  • Vilém Kraus, Zuzana Foffová, Bohumil Vurm, Dáša Krausová: Nová encyklopedie českého a moravského vína, 1. díl. Praga Mystica, 2005. Str. 67. ISBN 80-86767-00-0.
  • ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.: Aurelius. Firemní webové stránky. Odkaz zde
  • O víně - nezávislý portál. Odkaz zde
  • Město Velké Pavlovice: Vinařské osobnosti. Webová stránka na serveru Velkopavlovicko, průvodce vinařskou podoblastí. Odkaz zde