Hibernal |
|
|
|
Popis
Odrůda pochází z německé oblasti Rheingau. Vznikla křížením Ryzlinku rýnského a odrůdy Seibel. Kromě Německa se hojně pěstuje ve Švýcarsku, v České republice není zatím výrazněji rozšířena. Charakteristika odrůdy Období sklizně: Hrozny dozrávají středně pozdě, obvykle v polovině října, 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským. Průměrná cukernatost je o něco vyšší a kyseliny o 3 % nižší než Ryzlink rýnský. Každoročně lze vyrobit přívlastkové víno. Pro svoji odolnost vůči houbovým chorobám je odrůda vhodná pro integrované vinohradnictví, případně pro výrobu biovína. Charakteristika vína Barva: světle zelenožlutá Vůně: jemně aromatická Chuť: kořenitá, charakter a typ jako u Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu Stolování: Maso, ryby, tučnější masité pokrmy, uzené. Hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu. Ostatní: předkrmy, sladké výběry jsou vhodné k dezertům.
Tisknout |
|