Kerner

Kerner

Fotogalerie

Kerner.jpg Kerner.jpg
Popis

Odrůda byla vyšlechtěna ve Státním výukovém a výzkumném ústavu ve Weinsbergu ve Württembersku v Německu A. Heroldem v roce 1929 křížením odrůd Trolínské (tyrolská modrá odrůda Trollinger, též zvaná Schiava Grossa) a Ryzlink rýnský.

V roce 1969 byl Kerner povolen do všech německých vinařských oblastí a byla mu udělena ochranná autorská práva. Odrůda je pojmenována po A. Kernerovi, lékaři a básníku z Weinsbergu, který svým pacientům doporučoval sklenku vína denně jako nejlepší přírodní léčebný prostředek.

V současnosti je Kerner v Německu rozšířen na necelých 6 500 hektarech a zaujal tak čtvrté místo po odrůdách Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a Sylvánské zelené. V ČR není příliš rozšířeno (0,14 % vinic), nejčastěji se s ním setkáme v Mikulově, Dubňanech či Moravské Nové Vsi).

Charakteristika odrůdy

Období sklizně: na přelomu září a října

Charakteristika vína

Plodnost odrůdy Kerner je pravidelná a cukernatost moštů je velmi dobrá. Při odpovídajícím způsobu pěstování keřů lze každoročně získávat víno s přívlastkem.

Předností Kerneru je dobrá jakost i v horších ročnících. Ze suchých poloh bývají jeho vína široká a hořknou, stejně jako při oxidativním školení. Ze všech novošlechtění jsou jeho vína nejpodobnější Ryzlinku rýnskému, a tak jako u něj lze i u Kerneru dosahovat vysokou jakost výběrů z hroznů i výběrů z bobulí.

Barva: zelenožlutá až slámově žlutá

Vůně: svěží aromatické látky, připomínající koncentrovanější vůni Ryzlinku rýnského

Chuť: plné tělo, při reduktivní technologii svěží až řízný typ plného, elegantního a pro běžného konzumenta přitažlivého vína; příjemné kyseliny, nahořklý závěr

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, rybíz, tmavý med, máslové tóny, kořenitost

Vhodnost ke skladování: při reduktivním školení dobrá

Stolování:

Technologicky správně zvládnutá vína Kerneru jsou ozdobou slavnostních tabulí, podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Víno se výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám, i uzeným, ke chřestu a k mnoha druhům sýrů, zvláště k roztíratelným.