Muškát moravský

Muškát moravský

Fotogalerie

Muskat moravsky1.jpg Muskat moravsky1.jpg
Popis

Poměrně mladá odrůda, která byla vyšlechtěna v roce 1987 křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Do té doby v našich vinařských oblastech neexistovala žádná vhodná odrůda s muškátovým aroma ve víně. Muškát moravský se brzy stal nejrozšířenějším novošlechtěním u nás. Do roku 1993 byl používán název MOPR, poté přejmenován na Muškát moravský. Průměrné stáří na vinicích je 15 let. Nejvíce je rozšířen ve slovácké oblasti.

Charakteristika odrůdy

Období sklizně: odrůda je středně raná, dozrává v poslední dekádě září

Charakteristika vína

Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy a s příjemným obsahem kyselin mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou tenká, plochá, s nepříjemnými tóny mléčné kyseliny.

Barva: světle žlutá

Vůně: výrazná muškátová, někdy po černém rybízu

Chuť: jemně aromatické víno s nižší kyselinkou

Ve vůni a chuti můžeme hledat: muškát, příjemnou lehkost spojenou s ovocnými tóny

Vhodnost ke skladování: malá

Stolování:

Jemně muškátové víno je vhodné jako aperitiv k předkrmům z husích jater nebo k plodům moře. Také se hodí k mírně sladkým dezertům neutrální chutě. Suché víno je vhodné k jemné paštice

Možná nevíte, že:

víno se používá do směsí známkových vín.