Rulandské bílé

Rulandské bílé

Fotogalerie

Rulandske bile 1.jpg Rulandske bile 1.jpg
Popis

Synonyma: Pinot blanc, Gentil blanc, Weissburgunder, Burgunder weiss, Rulander weiss, Clevner, Klevner, Pinot bianco, Pineau blanc, Pino belyj, Morillon blanc, Borgognino, Feherburgundi, Fehér Klevner, Biela Klevanjka, Burgundské bílé, Roučí bílé.

Původ odrůdy: Odrůda vznikla pravděpodobně jako pupenová mutace z Rulandského šedého ve Francii (Burgundsko).Povolena od roku 1941.

Charakteristika: List je středně velký, okrouhlý či čtvercový, mírně pětilaločnatý. Povrch čepele je mírně bublinatý, matný. Řapíkový výkrojek je ve tvaru V, otevřený. Řapík je krátký, narůžovělý. Hrozen je malý až středně velký, válcovitý, hustý. Průměrná hmotnost hroznu je 105g. Bobule střední až malá, kulatá. Dužnina je značně řídká, jemná, neutrální chuti.

Barva: světle žlutozelená

Odrůda: má středně bujný růst, vyzrávání dřeva je dobré. Rašení je středně pozdní, kvetení však raně, odrůda dozrává začátkem října. Odolnost k houbovým chorobám je jen střední, citlivá je zejména na plíseň šedou. Plodnost středně vysoká 9 - 12 t.ha -1, cukernatost v moštu je 16 - 22 °NM, obsah kyselin je vyšší 8 - 12 g.l -1. Nejlepší jsou slunné polohy, půdy záhřevné, dostatečně vlhké. Snáší i vyšší obsah CaCO 3. Hodí se pro většinu vedení, vhodné jsou delší tažně. Doporučují se podnože „SO 4", „T 5C", „CR 2" a „K 5BB". Víno je extraktivní s harmonickými kyselinami, jemným aroma a typicky květnatou vůní. Vůně může být i neutrální či mandlová, u vyzrálého vína chlebnatá. U mladého vína bývá někdy tvrdá kyselina, zráním vína však jakost výrazně stoupá.