Rulandské šedé

Rulandské šedé

Fotogalerie

Rulandske sede1.JPG Rulandske sede1.JPG
Popis

Synonyma: Pinot gris, Pinot Beurot, Pinot Franc Gris, Auxerrois gris, Tokay d'Alsace, Tokayer, Grauer Burgunder, Rulander, Grauklevner, Pinot grigio, Piros Kisburgundi, Szürkebarát, Burgundské šedé, Roučí šedé.

Původ odrůdy: Odrůda je uváděna jako pupenová mutace z Rulandského modrého, vznikla ve Francii (Burgundsko). Povolena od roku 1941.

Charakteristika: List je středně velký, okrouhlý, spíše trojlaločnatý, mírně puchýřnatý, vespod holý. Řapíkový výkrojek je otevřený, ve tvaru písmene V. Řapík je středně dlouhý, mírně narůžovělý. Hrozen je malý, válcovitý, hustý. Průměrná hmotnost je 98g. Bobule je malá, kulatá. Dužnina je rozplývavá, sladké chuti.

Barva: šedomodrá až šedomodročervená

Odrůda: má středně bujný růst, pro rané rašení bývá poškozována jarními mrazíky. Kvete také poměrně brzy (druhý týden v červnu) a dozrává dříve než Rulandské bílé, a to koncem září, hrozny mají větší cukernatost a menší obsah kyselin. Odolnost k houbovým chorobám je nižší. U příliš zahuštěných keřů může dojít i ke sprchávání. Plodnost středně vysoká 9 - 11 t.ha -1, cukernatost v moštu je 19 - 24 °NM, obsah kyselin je 8 - 9 g.l -1. Odrůda není příliš náročná na polohu i půdu, nevhodné jsou jen příliš suché a mělké půdy. Hodí se pro většinu vedení, snáší dobře i krátký řez. Doporučuje se vedení vyšší s řezem na delší tažně, pro větší obsah kyselin v hroznech. Vhodné jsou podnože „SO 4", „T 5C" a „125 AA". Víno má vyšší barvu než Rulandské bílé, typickou chlebnatou vůni i chuť, je extraktivní s vyšším obsahem alkoholu. Pozdní sklizně svou chutí často připomínají až tokajské výběry. Vysoké kvality dosahuje zráním v láhvích.