Sauvignon

Sauvignon

Fotogalerie

Sauvignon1.JPG Sauvignon1.JPG
Popis

Synonyma: Sauvignon blanc, Sauvignon petit, Sauvignon verde, Fumé blanc, Gentin á Romorantin, Surin, Savagnin Musqué, Muskat Silvaner, Uva Pelegrina, Fehér Sauvignon, Sovinjon, Piccabon, Sovinak.

Původ odrůdy: Pochází pravděpodobně z oblasti Bordeaux ve Francii. Křížení není známo. V registraci je od roku 1952.

Charakteristika: List je malý až středně velký, pětilaločnatý s výraznými výkroji. Čepel je prolamovaně zvlněná, vespod chloupkatá. Bazální výkrojek je lyrovitý, lehce překrytý. Řapík je krátký, zelené barvy.

Hrozen je malý, válcovitý, hustý. Průměrná hmotnost hroznu je 110g. Bobule je malá až středně velká, oválná. Dužnina je rozplývavá, s výrazným a typickým aroma.

Barva: zelenožlutá

Odrůda: má bujnější růst s hustým olistěním. Raší i kvete středně raně, dozrává koncem září až začátkem října. Odolnost proti houbovým chorobám je nižší, je náchylná na padlí révové, plíseň šedou i červenou spálu. Mrazuvzdornost je rovněž nízká, zejména proti jarním mrazíkům. Plodnost je nižší 8,5 - 11 t.ha -1, cukernatost v moštu je 17 - 20 °NM, obsah

kyselin je 9 - 11,5 g.l -1 . Odrůda vyžaduje jen velmi dobré slunné polohy chráněné proti mrazu. Nevhodné jsou půdy příliš suché či podmáčené. Nejvhodnější je vyšší vedení s řezem na dlouhé tažně. Vhodné jsou podnože „SO 4", „T 5C" a „CR 2".

Víno je kvalitní, vysoce extraktivní, velmi aromatické, připomínající nádech kopřiv nebo listy černého rybízu, které se ve zralosti mění na vůni angreštového kompotu či bezového květu nebo dokonce broskví a exotického ovoce.