Sylvánské zelené

Sylvánské zelené

Fotogalerie

Sylvanske zelene 1.jpg Sylvanske zelene 1.jpg
Popis

Synonyma: Silvaner, Grüner Silvaner, Grüner Zierfandler, Frankenriesling, Frankentraube, Ősterreicher, Gentil vert, Picardon blanc, Gamay blanc, Zöld Silvani, Szilvani Feher, Selivan, Monterey Riesling, Salfine bely, Sedmogradska zelena.

Původ odrůdy: Původ je nejasný, pravděpodobně pochází z Rakouska z okolí Kremže. Dříve se jako místo původu uváděla rumunská Transylvánie (Sylván) či dokonce Francie. Soudí se, že odrůda se vyvinula z Vitis vinifera subsp. sylvestris, rostoucí v lužních lesích toku Dunaje. Nové studie dokonce uvádí, že odrůda zřejmě vznikla samovolným opylením Tramínu červeného pylem krajové odrůdy Rakouské bílé. V registraci je zapsána od roku 1941.

Charakteristika: List je středně velký, okrouhlý, lehce třílaločný. Čepel je mírně zvlněná, vespod velmi jemně chloupkatá. Bazální výkrojek je lyrovitý, otevřený. Řapík je kratší, narůžovělý. Hrozen je malý až středně velký, kuželovitě-válcovitý, hustý. Průměrná hmotnost hroznu je 120g. Bobule je středně velká, kulatá. Dužnina je rozplývavá, neutrální chuti.

Barva: zelenožlutá

Odrůda: je středního růstu, réví hůře vyzrává. Raší středně raně, kvete raně a dozrává začátkem října. Má střední odolnost vůči houbovým chorobám, citlivější je zejména na padlí révové. Taktéž odolnost proti mrazu je nízká. Plodnost je nižší až střední 8 - 11 t.ha -1, cukernatost v moštu je 16 - 19 °NM, obsah kyselin je 8 - 11 g.l -1 . Odrůda vyžaduje dobrá stanoviště chráněné proti mrazu. Doporučovány jsou spíše hlinité půdy s dostatkem spodní vody. Nevhodné jsou půdy suché s vyšším obsahem vápníku. Hodí se pro většinu vedení, snáší dobře i krátký řez. Vhodné jsou podnože „SO 4", „125 AA" a „K5 BB". Víno má lahodnou, jemnou, harmonickou chuť se specifickou ušlechtilou kořenitostí a jemnou, méně výraznou vůní. U mladého vína bývají vyšší kyseliny, které se postupně odbourávají.