Veltlínské červené rané

Veltlínské červené rané

Fotogalerie

Veltl.cervene rane.JPG Veltl.cervene rane.JPG
Veltlin.cerv.rane2.jpg Veltlin.cerv.rane2.jpg
Popis

Synonyma: Frühroter Veltliner, Babotraube, Malvoisie Rosé, Morillon Rouge d'Italie, Velteliner Rouge Précoce, Korai Piros Veltelini, Piros Malvazia, Roter Malvasier, Crvena Babovina, Babův hrozen, Červený Cinyfál, Večerka.

Původ odrůdy: Původ není zcela zřejmý, buďto pochází ze severní Itálie (oblast Valteline u hranic se Švýcarskem) nebo z Rakouska (okolí města Gumpoldskirchen). Do Čech přišla právě z Rakouska, kde její pěstování podpořil někdejší ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu u Vídně, Freiherr von Babo, podle kterého dostala přezdívku Babotraube (Babovina). Uvádí se že vznikla nahodilým opylením Sylvánského zeleného pylem Veltlínského červeného. V registraci od roku 1952.

Veltlin.cerv.rane2.jpg

Charakteristika: List je středně velký až velký, hladký, pětilaločnatý se středně hlubokými výkroji. Bazální výkrojek je lyrovitý, otevřený. Řapík je delší, narůžovělý. Hrozen je velký, kuželovitý, křídlatý, hustý. Průměrná hmotnost hroznu je 155g. Bobule je středně velká, kulatá, světle červená. Dužnina je rozplývavá, lehce aromatická. Odrůda je středně bujného až bujného růstu. Raší i kvete středně raně, dozrává od poloviny do konce září. Odolnost k houbovým chorobám a mrazu je střední až nízká. Citlivá je zejména na plíseň révovou a za vlhkého podzimu i plíseň šedou. Má dobrý růst i na píscích a štěrku, netrpí suchem. Plodnost je střední 7 - 12 t.ha -1, cukernatost v moštu je 18 - 20 °NM, obsah kyselin je 7 - 8,5 g.l -1 . Odrůda není příliš náročná na stanoviště ani na půdu. Doporučovány jsou sušší a kamenité půdy. Hodí se pro většinu vedení, vhodné jsou delší tažně. Doporučují se zejména vyšší tvary a pergoly. Vhodné jsou podnože „SO 4", „CR 2" a „125 AA". Víno je plné, harmonické, v chuti extraktivní, typického odrůdového buketu. Žel zrání vína je poměrně rychlé a nemá dlouhou životnost.