Alibernet

Alibernet

Fotogalerie

Alibernet1.JPG Alibernet1.JPG
Popis

Byla vyšlechtěna na ukrajinském Vědecko-výzkumném ústavu pro vinohradnictví v Oděse. V okolí se pěstuje pod názvem Oděsskij čornyj. Alibernet je více rozšířen na Slovensku, kde v teplejších podmínkách je kvalita vína kabernetového typu zvláště dobrá. Odrůda vznikla křížením Alicante Bouschet x Cabernet Sauvignon.

Charakteristika odrůdy

Růst je bujný, listy středně velké, pětilaločné, sytě zelené a na podzim se barví do intenzivní červeně. Hrozen je rozložitý, velký, řídký. Bobule střední velikosti, černomodré s ojíněním a s tmavě červeně zbarvenou dužninou a šťávou. Příchuť dužniny je kabernetová. Odolnost proti houbovým chorobám i proti mrazu je dobrá. Vyžaduje výborné polohy, protože zrání hroznů je pozdní. Sklizně jsou pravidelné a vysoké. Hrozny mají vyšší obsah kyselin, zvláště při vysoké sklizni a v horším ročníku.

Období sklizně

Od první poloviny října

Charakteristika vínaVíno může dosahovat velmi dobrou jakost a může být i dostatečně plné při snížené sklizni na keř a v teplých podmínkách. Z vyšších sklizní je řídké, méně barevné, s nepříjemně vysokým obsahem kyselin. Při odpovídajícím ošetřování vinice lze produkovat odrůdová vína. Jinak to je odrůda vhodná do směsí, jimž dodává barvu a kabernetové aroma.

Barva: velmi tmavě červená

Vůně: výrazná kabernetová

Chuť: středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, kabernet

StolováníVíno Alibernetu je vhodné k pokrmům ze zvěřiny.

Vhodná kombinace se sýryměkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Premier…

sýry s dvojí plísní - Cambozola, Vltavín…