Cabernet Moravia

Cabernet Moravia

Fotogalerie

Cabernet Moravia1.JPG Cabernet Moravia1.JPG
Cabernet Moravia2.JPG Cabernet Moravia2.JPG
Popis

Odrůdu vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením (Cabernet Franc x Zweigeltrebe).

Charakteristika odrůdy

Odrůda má bujný růst, velké, méně dělené listy tmavé barvy a střední až velké, středně husté hrozny. Bobule je středně velká, kulatá, ojíněná, má pevnou a plísni šedé odolávající, modročernou slupku. Bobule mají kabernetovou vůni a velmi příjemnou chuť. Zrání je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. Patří do nejteplejších poloh a oblastí. K výrobě vysoce kvalitních vín je třeba regulovat sklizně.

Období sklizně

polovina října; Zrání hroznů je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. K výrobě vysoce jakostních vín je třeba objem sklizně snižovat

Charakteristika vína

Červená vína mají tmavě granátovou barvu, jemně kabernetové tóny ve vůni i v chuti. Po odbourání kyseliny jablečné je víno velmi plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou perzistencí.

Barva: tmavě granátová

Cabernet Moravia2.JPG

Vůně: jemně kabernetové tóny

Chuť: jemně kabernetové tóny

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz

Stolování

Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům

Vhodná kombinace se sýry

měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…

polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam, Leerdammer, Madeland…

Možná nevíte, že ...

Je-li technologie dobře zvládnuta, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům.