Cabernet Moravia |
|
|
|
Popis
Odrůdu vyšlechtil Lubomír Glos v Moravské Nové Vsi křížením (Cabernet Franc x Zweigeltrebe). Charakteristika odrůdy Odrůda má bujný růst, velké, méně dělené listy tmavé barvy a střední až velké, středně husté hrozny. Bobule je středně velká, kulatá, ojíněná, má pevnou a plísni šedé odolávající, modročernou slupku. Bobule mají kabernetovou vůni a velmi příjemnou chuť. Zrání je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. Patří do nejteplejších poloh a oblastí. K výrobě vysoce kvalitních vín je třeba regulovat sklizně. Období sklizně polovina října; Zrání hroznů je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. K výrobě vysoce jakostních vín je třeba objem sklizně snižovat Charakteristika vína Červená vína mají tmavě granátovou barvu, jemně kabernetové tóny ve vůni i v chuti. Po odbourání kyseliny jablečné je víno velmi plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou perzistencí. Barva: tmavě granátová Vůně: jemně kabernetové tóny Chuť: jemně kabernetové tóny Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz Stolování Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům Vhodná kombinace se sýry měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín… polotvrdé sýry holandského typu - gouda, eidam, Leerdammer, Madeland… Možná nevíte, že ... Je-li technologie dobře zvládnuta, patří Cabernet Moravia ke špičkovým moravským červeným vínům.
Tisknout |
|