Laurot

Laurot

Fotogalerie

laurot.jpg laurot.jpg
Popis

Středně raná až pozdní moštová modrá odrůda pocházející z křížení (Merlot x Seibel 1366) x (Frankovka x Svatovavřinecké). Odrůda byla vyšlechtěna ve Vědeckovýrobním sdružení Resistant Velké Bílovice, šlechtiteli jsou doc. Ing. Miloš Michlovský, CSc., prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Lubomír Glos, Vlastimil Peřina a Ing. František Mádl. Pyl byl získán z výzkumného ústavu v Kišiněvu v Moldávii, vlastní křížení a selekce byly provedeny v Lednici na Moravě, Břeclavi a Perné.

Charakteristika odrůdy

Hrozen je středně velký, řídký s krátkou stopkou. Bobule je malá až středně velká, kulatá. Barva bobule je modročerná, dužnina je bez zbarvení. Doba rašení oček je raná až střední. Sklizňová zralost začíná v první až druhé dekádě října. Proti napadení plísní révovou a plísní šedou je odrůda středně odolná až odolná, proti napadení padlím révovým je odolná. Výnos hroznů je středně vysoký.

Při zajištění vhodných agrotechnických zásad na vhodných stanovištích nepotřebuje Laurot chemickou ochranu a je tím předurčena pro ekologické vinohradnictví.

Období sklizně

středně pozdní

Charakteristika vína

Odrůda poskytuje vína vysoké kvality vyznačující se aromatickou vůní a harmonickou chutí typu Svatovavřineckého s výraznou kyselinou, kterou je nutno v některých ročnících odbourat. Při zrání se víno rychle sametově zaplňuje.

Barva: velmi tmavě granátová s fialovými odlesky

Vůně: svěží s ovocnými tóny

Chuť: plná, jemná, atraktivně harmonická

Ve vůni a chuti můžeme hledat: višně, černý rybíz, plody černého rybízu

Stolování

Víno je vhodné k masitým jídlům s neutrálními omáčkami, kdy vynikne jeho harmonie

Vhodná kombinace se sýry

měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Géramont…

Možná nevíte, že ...

Charakterem víno poněkud připomíná vína odrůdy Zweigeltrebe