Neronet

Neronet

Fotogalerie

Neronet1.JPG Neronet1.JPG
Neronet2.JPG Neronet2.JPG
Popis

Tuto barvířku vyšlechtil prof. ing. Vilém Kraus, CSc. Neronet je středního, na živných půdách bujného růstu, letorosty jsou vzpřímené, hustěji olistěné středně velkými, hlouběji dělenými, tmavozelenými listy, které mění na podzim barvu do krvavě červené.

Charakteristika odrůdy

Hrozny jsou střední, křídlaté, volné, s malými, kulatými bobulemi modročerné barvy s tmavočerveně zbarvenou dužninou i šťávou. Réví vyzrává brzo a dobře. Mrazuodolnost je střední až dobrá. Odolnost proti houbovým chorobám je střední, proti plísni šedé dobrá. Plodnost pravidelná a dobrá, zrání hroznů rané. Cukry získané asimilací jsou ve větší míře transformovány na barviva a třísloviny, takže cukernatost hroznů nebývá příliš vysoká, což je všeobecným znakem barvířek.

Období sklizně

plodnost je pravidelná a dobrá, hrozny zrají brzy. Cukry získané asimilací jsou ve větší míře transformovány na barviva a třísloviny, takže cukernatost nebývá příliš vysoká, což je všeobecným znakem barvířek

Charakteristika vína

Víno Neronetu lze získávat dvojím způsobem. Odzrněná drť se nechá několik hodin naležet a pak se vylisuje mošt, který je tmavě červeně zbarven a kvasí se podobně jako bílá vína, netřeba nakvašování rmutu. Takto získané červené víno je velmi jemné, méně tříslovité, neutrální chuti. Vhodné pro přímou spotřebu. Nebo se rmut nakvašuje tak jako u červených vín. Pak se získá velmi intenzivně zbarvené červené víno s vysokým množstvím tříslovin, vhodné ke zvyšování barevnosti i obsahu tříslovin jiných červených vín, jejichž charakter se nenarušuje. Protože je Neronet raně zrající barvířka, dává intenzivně barevné víno i v nepříznivých ročnících, kdy je žádoucí zvyšovat barevnost našich červených vín, aby obstála v konkurenci se zahraničními.

Barva: velmi tmavě červená s modravými záblesky

Neronet2.JPG

Vůně: jemná

Chuť: plná, výraznější struktura tříslovin

Ve vůni a chuti můžeme hledat: černý rybíz, višňový kompot, kabernetový charakter

Stolování

Vína Neronetu jsou vhodná k různým úpravám těstovin a k přírodně upraveným masům

Vhodná kombinace se sýry

měkké sýry s bílou plísní - Camembert, Brie, Hermelín…